11 May 2015

Resepi ~ Chicken Chop

Kali pertama buat CHICKEN CHOP. Sebelum ni layan Beef Steak je. Ni kes ma makan yang jiran sebelah bagi, terus dia request kat anak dia yang pandai masak ni hah untuk buat CHICKEN CHOP lak. Haha, puji diri sendiri lols. :P

Sos Black Pepper: 
Panaskan butter, tumis bawang holland dan black pepper. Masukkan bancuhan tepung gandum. Saya kacau guna pemukul telur tau. Bancuhan lagi cantik dan tak berketul. Masukkan kicap, sos tiram, dan garam. Masukkan stok ayam. Kali ni saya masukkan stok ayam Mc Cormick ~ Chicken Gravy. Pastu saya campak segala herbs yang ada. Basil, Oregano, Paprika. Haha. I like. 

Bahan Perapan Ayam : 
Guna Ayam (Peha) Tanpa Tulang. Tumbuk bawang putih, black pepper dan halia kemudian gaul bersama sos tiram, kicap. Perap ayam selama lebih kurang 3 jam. Lagi lama lagi bagus. 

Cara Buat : 
Sediakan 3 pinggan yang berlainan. 

Pinggan 1 - untuk tepung gandum 
Pinggan 2 - untuk telur 
Pinggan 3 - untuk bread crumbs 

Celup ayam yang telah diperap dalam Pinggan 1, kemudian Pinggan 2 dan last Pinggan 3. Goreng dalam api yang perlahan. 

Then, SIAP. Hidang dan Makan. :)


Komen
0 Komen

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mama Humaira Vitamin Shoppe | Design By MaiGraphikDesign