So, pagi sabtu tu ajak la ma n kakak pi pasar manir. Cari bahan-bahan nak buat laksa penang. Cuma yang susahnya, dekat pasar manir takde laksa.
Bahan - bahan hiasan :
Nenas
Telur Rebus
Timun
Bawang Besar (Mayang)
Lada (Mayang)
Limau Nipis
Salad
Kuah :
Bunga kantan
Serai
Asam Keping
Bawang besar (mayang)
Daun kesum
Lada giling
Ikan kisar
Cara Penyediaan Kuah :
1. Rebus ikan. Tambah garam dan asam keping. Asam keping ni nanti boleh guna untuk kuah. Air rebusan jangan buang.
2. Asingkan isi ikan dan tulang. Kisar isi. Saya suka tambah lada kecik. Nak bagi rasa pedas
3. Kisar tulang ikan. Tapis air kisar.
4. Ambil periuk. Masukkan air sedikit. Letak serai, daun kesum, lada giling. Bila dah mendidih, masukkan ikan kisar tadi. Masukkan juga air rebusan ikan dan air tulang kisar.
5. Masukkan asam keping dan garam.
6. Siap.
Selamat Mencuba. Dan yang paling saya terharu is tak cukup kuah 1 periuk. Petang tu saya kacau lagi 1 periuk. Suka tau bila orang makan menambah-nambah.