Dulu-dulu popular
sungguh si PAVLOVA ni. Sempat la saya buat masa tengah glemer tu. Tapi sekarang
mai teringin nak makan lagi. Tapi sebab utama ialah OVEN BARU tu hah. Semangat
nak try sume masakan. Haha. Rajin benor ye.
Ni resepi saya copy dari blog aziejaya.blogspot.com (Azie Kitchen)
Bahan-Bahan:
4
biji telur putih (gred A)
1
cawan gula kaster (boleh kurangkan)
1/2
sk pure extract vanila
1
sk vinegar/lemon juice
1/2
sb tepung jagung
Topping:
1
cawan heavy whipped cream
Fresh
fruits
Cara
cara:
Lukiskan
bulatan pada kertas minyak menggunakan ukuran pinggan kuih dan terbalikkan.
Jangan
lupa panaskan oven dengan suhu 150c dulu.
Putar putih telur dengan
kelajuan perlahan sehingga kembang dan kental. Masukkan 1 sudu besar gula
setiap kali sambil diputar sehingga habis. Masukkan vanilla. Setelah rata,
keluarkan mixer bowl.
Tapiskan tepung jagung,
kacau rata dengan spatula dan akhir sekali masukkan cuka. Kacau rata.
JANGAN GUNA MIXER ye.
Tuang adunan ke atas bulatan
yang dilukis tadi dan ratakan permukaannya. Bakar dalam oven pada suhu
130C selama 1 jam - 1 jam & 15 minit atau sehingga kelihatan
berwarna pale, pinkish eggshell yang rangup di luar.
Bila masak, buka pintu
oven dan biarkan pavlova di dalamnya selama 5 minit.
Bila dah sejuk, boleh
letakkan whipping cream dan hiaskan dengan fresh fruit.
Untuk whipped cream
:
Putarkan whipped cream
sampai adunan kental. Tambah sedikit gula. Dan putarkan lagi sehingga cream
kental.
Tips : saya masukkan
pemutar cream dalam peti beku dulu. Supaya cream tak berketul bila putar. :)
Ni pavlova terabur saya. Tak pandai nk hias-hias. hihi |
Tips Meringue Yang Cantik Merekah
Copy dari Blog Kak Ya oh Yaya: http://silariangkanaku.blogspot.com
·
Jangan ada setitik pon telur kuning.
·
Jangan ada setitik pon air.
·
Jangan ada setitik pon minyak / kotoran.
·
Masa pukul telur jangan terus masukkan gula. Pukul sampai
berbuih putih.
·
Masa masukkan gula jangan terus masukkan semua. Sabar, masukkan
sikit-sikit tapi masa tu pakai kelajuan maksima.
·
Kalau saya buat saya stop kejap then gaul kan gula yang melekat
dekat dinding bowl supaya rata gulanya. Then putar balik.
·
Panaskan oven dulu. Oven saya nak 150 darjah celcius.
·
Meringue kita tak sama macam mat saleh. Meringue diorang putih
cantik kita punya akan perang-perang sikit. Maybe sebab telur lain / lebih esen
vanila.
·
Masa masak tu kalau boleh jangan buka oven. Saya masak 1 jam.
Suhu saya buat 140 darjah celcius.
·
Gula kalau boleh 1 cawan. Kalau takde penyukat pakai cawan
polisterin yang putih yang selalu ada dekat open house ataupon party tu saya
dah ukur memang ngam ngam 1 cawan.
·
Kaup jer esen vanila tepung jagung dengan cuka. Dulu saya pakai
lemon. Sekarang cuka jer. Lemon tak berapa mahir.
·
Gula kastor tau.
·
Lepas dah tamat waktu masak. Jangan bawak keluar. Bukak pintu
oven sikit. Biar dia sejuk sendiri. Nak keluarkan boleh. Lepastu kempis la
meringue awak.
·
Kalau dah masak sejam tapi cucuk lidi pastu lembik. Awak tambah
10 minit.
·
Kalau pavlova sukar nak tarik dari baking paper, kemungkinan tak
cukup masak.
·
Saya pernah kurangkan gula. Tapi pavlova saya lembik.
·
Pavlova ni akan mengambang gebu. So masa letak dalam loyang
jangan rapat sangat ke dinding loyang.
Selamat Mencuba
yer.
Saya pun cuba kali ke
berapa puluh ntah, baru menjadi PAVLOVA yang CANTIK.